Proiecte finalizate

Laboratorul Verde

Incepand cu luna octombrie a acestui an, Asociatia CSR Nest lanseaza proiectul Laboratorul Verde Buftea, un proiect-pilot care va contribui la imbunatatirea peisajului urban din Buftea prin realizarea a doua gradini urbane recreativ-terapeutice.

Gradinile vor fi amenajate in zona centrala a orașului Buftea (pe parcele de teren puse la dispozitie de catre Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov si Primaria Buftea) și vor reutiliza apa pluviala pentru udarea plantelor, precum și resturile vegetale generate transformate in compost, ca fertilizator pentru plante.

Scopul proiectului este familiarizarea locuitorilor din acest oraș cu gradinaritul urban, cu colectarea  deșeurilor compostabile și utilizarea compostului ca ingrașamant natural. Implicarea in creșterea acestor gradini și frecventarea lor vor conduce la dezvoltarea unui nou spirit comunitar in oraș.

Componenta inovativa a proiectului vizeaza valorificarea la maximum a resurselor, conform principiilor economiei circulare. Astfel, in gradini vor fi amplasate recipiente de colectare deșeuri biodegradabile (resturi vegetale generate in spatiile respective), compostul rezultat urmand sa fie folosit ca fertilizator natural tot in aceste gradini. De asemenea, apa pluviala va fi colectata și reutilizata in aceste gradini.

Alte elemente inovative ale proiectului includ:

 • Coagularea unui grup civic care sa continue dezvoltarea de proiecte comunitare și dupa finalizarea acestui proiect-pilot.
 • Proiectul ofera o solutie fezabila de socializare chiar in conditii restrictive, cum este perioada afectata de pandemie (regulamentul gradinilor va include prevederile legale in vigoare).
 • Utilitatea practica a proiectului și in viata de zi cu zi: cetatenii vor invata gradinarit (hobby care s-a dovedit foarte util in perioada de izolare) și vor incepe sa se familiarizeze cu colectarea separata a deșeurilor compostabile.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

 • Oferirea unor solutii de ingrijire/administrare a spatiilor verzi nefolosite sau insuficient folosite din Buftea;
 • Creșterea gradului de responsabilizare civica a oamenilor, a implicarii lor active la amenajarea, infrumusetarea și pastrarea curateniei spatiilor verzi din oraș;
 • Reducerea poluarii mediului prin activitati și demonstratii practice privind colectarea separata a deșeurilor și compostarea deșeurilor biodegradabile verzi.

Proiectul Laboratorul Verde Buftea este sustinut prin Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati – un fond lansat impreuna cu Federatia Fundatiile Comunitare din Romania (FFCR), finantat de Lidl Romania și implementat la Buftea prin Fundatia Comunitara București. Proiectul, realizat de Asociatia CSR Nest, beneficiaza de finantare in valoare de 50.500 RON.

Wings4Youth

Wings4Youth – Sprijinirea tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului printr-o abordare multisectoriala

Proiectul „Wings4Youth“ este finantat prin Programul Drepturi, Egalitate si Cetatenie al Uniunii Europene (REC). Acest proiect are ca scop pregatirea tinerilor care urmeaza sa paraseasca sistemul institutionalizat de protectie a copilului, in tranzitia catre o viata independenta de succes. Tinerii, asistentii sociali, organizatiile si IMM-urile colaboreaza pentru a dezvolta modele integrate de sprijin al persoanelor care parasesc sistemul pentru integrarea lor prin dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, mentorat, pe piata fortei de munca, in special prin servicii de job coaching si traininguri personalizate pentru beneficiari, companii si ONG-uri.

Perioada de implementare: ianuarie 2019 – decembrie 2020

Costul total al proiectului: 456.887,10 Euro.

Beneficiari: Pe perioada implementarii proiectul se va adresa direct catre cel putin 150 de tineri care parasesc sistemul institutionalizat, peste 120 de profesionisti in asistenta sociala si peste 120 de IMM-uri din Romania si Bulgaria.

CINE IMPLEMENTEAZA

Proiectul este coordonat de Organizatia Umanitara CONCORDIA Romania si este implementat alaturi de doi parteneri, CONCORDIA Bulgaria si CSR Nest Romania. Acesta vizeaza, in primul rand, tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania si Bulgaria, dar rezultatele proiectului sunt relevante la nivel european si vor fi promovate in Europa prin afilierea organizatiei la Eurochild si prin alte retele europene.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

 • Sa ofere tinerilor informatii si competente pentru a-i sprijini in tranzitia in afara sistemului si accesul la un loc de munca si o viata implinita;
 • Sa ofere profesionistilor din domeniul asistentei sociale traininguri si modele bazate pe dovezi pentru sprijinirea tinerilor care parasesc sistemul, in special in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, job coaching si mentorat;
 • Sa exploreze parteneriate public-privat dintre furnizorii de servicii sociale si sectorul de afaceri, sa creeze activitati de responsabilitate sociala a intreprinderilor mici si mijlocii pentru a raspunde nevoilor tinerilor care se pregatesc sa paraseasca sistemul;
 • Sa realizeze o mapare a proiectelor de CSR existente in acest moment pe pietele din Romania si Bulgaria si care includ componenta de sprijin al persoanelor care parasesc sistemul pentru integrarea lor prin dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, mentorat, pe piata fortei de munca. Maparea va include si cadrul legislativ privind implicarea in proiecte de CSR in ambele tari.

PRINCIPALELE ACTIVITATI

 • Workshop-uri pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie si profesionisti pentru a elabora un ghid pentru abilitati de viata independenta, mentorat si job-coaching;
 • Instruire si sesiuni demo pentru profesionisti si inteprinderi mici si mijlocii in vederea sustinerii tinerilor pentru o viata independenta;
 • Constientizare publica si advocacy pentru imbunatatirea contextului socio-economic si legislativ pentru sustinerea tinerilor care pararesc sistemul de protectie.

Wings4Youth

Wings4Youth – Support for young people leaving care through a multi-sectoral approach

The “Wings4Youth” project is co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union. The project aims to prepare young people ageing out of care to improve their wellbeing and prospects for an independent life. Young people, care givers, care providing organisation and SMEs are working together to develop an integrated model of supporting care leavers for their integration on school for life, mentoring on the job, labor market, especially targeting job coaching and furthermore, tailor made trainings for care givers, companies and NGOs are provided.

Implementation: January 2019 – December 2020

Total cost of the project: EUR 456,887.10

Beneficiaries: During its implementation, the project will address directly at least 150 care leavers, over 120 care professionals and over 120 SMEs from both Romania and Bulgaria.

WHO IMPLEMENTS THE PROJECT

The project is led by CONCORDIA Humanitarian Organisation Romania and it is implemented along with its two partners: CONCORDIA Bulgaria and CSR Nest Association. It targers mainly care leavers from Romania and Bulgaria, while its results are relevant at European level. They will be promoted in Europe through CONCORDIA Humanitarian Organisation’s affiliation to Eurochild, along with other European networks.

OBJECTIVES:

 • To deliver to the youngsters useful information and proper skills in order to support them in their transition to the out-of-the- care system life and facilitate them the access to a job and an independent life;
 • To offer to the specialists in the field of social care a series of trainings and models meant to support the care leavers in their endeavor to develop their skills for an independent life, along with job coaching and mentoring;
 • To look for PPPs between social services providers and the business environment, to create corporate social responsibility activities for SMEs in order for them to meet the needs of youngsters who are about to leave the care system

MAIN ACTIVITIES:

 • Workshops for care leavers and specialists in social care in order to elaborate a guide for gaining specific skills for an independent life, job-coaching and mentoring;
 • Trainings and demo sessions for professionals and SMEs in order for them to support youngsters in their endeavor for achieving an independent life;
 • Public awareness and advocacy activities meant to improve the social-economic and legal framework in order to support care leavers;
 • Create a mapping of the current CSR projects in Romania and Bulgaria which include the side of supporting care leavers in their endeavor to be integrated in the society. The mapping will also include the Romanian and Bulgarian legal framework used by companies to get involved in CSR projects.
 • y. The mapping will also include
 • y. The mapping will also include

„Masa pentru Doi”, o initiativa a Betano.com

Asociatia CSR Nest a implementat in perioada 17 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 proiectul „Masa pentru Doi”, o initiativa a Betano.com – cea mai buna platforma mobila de cazinou online si pariuri sportive din lume, conform EGR Awards 2019. Proiectul Masa pentru Doi si-a propus sa sustina sectoarele din Romania care au resimtit in mod direct si imediat efectele crizei pandemice – sanatate si HoReCa.

Astfel, timp de 30 de zile, BETANO a sustinut 15 restaurante prin asigurarea a 15.000 de meniuri calde catre cinci spitale din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Craiova. Restaurantele care au beneficiat de sprijinul BETANO sunt afaceri de familie sau sunt detinute de mici antreprenori romani, foarte vulnerabile in contextul pandemic, cu o reputatie buna in randul consumatorilor, la care comunitatile sunt dornice sa se intoarca.

Alocarea donatiilor s-a facut prin intermediul Asociatiei CSR Nest si cu sprijinul Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania.

Spitalele incluse in proiect au fost:

 1. Spitalul Clinic de Urgenta „Sf Ioan” Bucuresti;
 2. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucuresti;
 3. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova;
 4. Spitalul Judetean Cluj;
 5. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara.

H2O (water) – Helping to Obtain Water

Este un proiect finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge (GWC). Proiectul este implementat in comuna Mischii, din zona de sud-vest a Romaniei, regiunea Oltenia, o zona plana si arida aflata in apropierea Dunarii. Comuna Mischii are 1.760 de locuitori si este formata din cinci sate: Mischii/Mlecanesti, Calinesti, Gogosesti, Motoci si Urechesti.

Prin acest proiect ne propunem sa crestem gradul de acces la apa potabila provenita din surse sigure si la igiena a locuitorilor din comuna Mischii, precum si sa imbunatatim modul de utilizare a apei, ca resursa naturala limitata. Acest obiectiv va fi atins prin saparea a patru fantani de adancime in comuna Mischii. In plus, proiectul presupune si activitati de educatie a populatiei privind utilizarea responsabila a apei, cu scopul de a contribui la prevenirea si diminuarea risipei acesteia.

Grupul tinta al activitatilor de educatie este reprezentat in principal de femei si tineri din comuna Mischii. In paralel, vom derula si scurte sesiuni de instruire cu angajatii primariei Mischii privind buna functionare si mentenanta celor patru fantani.

Prin proiectul H2O(water) – Helping to Obtain Water, intentionam sa ajungem la cei aproape 1.800 de beneficiari directi ai acestuia din comuna Mischii, precum si la populatia invecinata, ca beneficiari indirecti. Proiectul se va derula in perioada octombrie 2018 – februarie 2020, si va fi implementat de Asociatia CSR Nest, in parteneriat cu Asociatia Today’s Future, cu sprijinul Primariei Mischii. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.h-2-o.ro.

Impreuna cu compania HEINEKEN, in anul 2011 am demarat programul de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati. Timp de 5 ani, prin intermediul acestui program, compania HEINEKEN  a investit peste 1,6 milioane RON in finantarea a 33 de proiecte comunitare care au implicat 1.200 de voluntari si au avut 440.000 de beneficiari, in patru comunitati locale: Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc si Targu Mures. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.heineken-pentru-comunitati.ro.

Academia de CSR

Asociatia CSR Nest in parteneriat cu KPMG Romania a lansat in anul 2013  “Academia de CSR”, o platforma integrata formata dintr-o sesiune de workshopuri de informare, constientizare, educare cu privire la implicarea sociala a companiilor. Obiectivul secundar al Academiei de CSR a fost acela de a implica organizatiile participante la sesiunile de workshopuri in propriile lor programe de CSR, finantate prin legea sponsorizarii.

Voluntariatul

– investitie pentru dezvoltare durabila

Impreuna cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala Sector 6, am implementat, in calitate de partener, proiectul „Voluntariatul – investitie pentru dezvoltare durabila”. Proiectul a fost finantat in proportie de 85% prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul s-a desfasurat in perioada 2014-2015, a avut o valoare de 35.000 EURO si a fost finantat in proportie de 85% prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG din Romania.

Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.crucearosie6.ro.

Edumax

Pentru lantul authton de pet-shop-uri ANIMAX, Asociatia CSR Nest a dezvoltat si implementat proiectul Edumax, ca parte din strategia de CSR a companiei. Prin acest proiect, ANIMAX si-a propus sa promoveze un comportament responsabil fata de animalele de companie in randul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani, pornind de la ideea ca un animal de companie face parte din familie si reprezinta o responsabilitate. In cadrul proiectului, au participat 4.100 de elevi din 10 scoli din sistemul public si privat din Bucuresti. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.edu-max.ro.

ACTIOnariat

pentru Comunitate

Asociatia CSR Nest, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a implementat in perioada 2014-2015 proiectul ”ACTIONariat pentru Comunitate!”.

In proiect au fost implicate 21 de IMM-uri in activitatile si proiectele derulate de 6 ONG-uri din Bucuresti, cu scopul de a creste coeziunea intersectoriala in solutionarea nevoilor comunitatii din Capitala. In plus, cele 21 de IMM-uri au beneficiat de elaborarea de strategii de responsabilitate sociala, adaptate in functie de specificul lor de activitate

IMM-urile implicate au fost: New Kopel, Fabrica de Bere Buna Zaganu, Business Review, Nutrivita, Creativ Pro Design, Culori si Idei, Barotti International, Ensight Management Consulting, Hotel Cismigiu, Original Murano, Brightway, Interactivision, Ferma Verde, REI Finance Advisors, Ergo Print, Color Box, REI Facility, Safety First, Regus, Bee Works, Books Express.

Cele 6 ONG-uri partenere care au oferit posibilitatea implicarii IMM-urilor in 6 proiecte comunitare pe care le deruleaza in Municipiul Bucuresti in anul 2015 au fost: Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, Organizatia Umanitara Concordia, Asociatia Young Initiative, Romanian Angel Appeal, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala sector 6, Fundatia Nane.

Pe langa o strategie de CSR elaborata de consultantii Asociatiei CSR Nest si posibilitatea implicarii intr-un proiect civic dezvoltat de un ONG din Bucuresti, cele 21 de IMM-uri partenere au primit pentru o perioada de doi ani titlul de ”IMM Responsabil Social”. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.csr4imm.ro.