Proiecte in derulare2022-12-10T12:34:46+02:00

Proiecte in derulare

”Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”

Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG” răspunde unei nevoi existente în sectorul ONG din România. Astfel, la nivel național, ONG-urile mici sau fără experiență nu beneficiază de resursele financiare și know-how-ul necesare pentru a-și construi o capacitate organizațională adecvată. Potrivit „Raportului România 2017 – Sectorul Neguvernamental: profil, tendințe, provocări”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în cazul organizațiilor mici, cu un număr redus de angajați și cu venituri limitate, nu există strategii de dezvoltare organizațională și nici departamente specializate în elaborarea, implementarea sau monitorizarea strategiilor.

Citeste mai mult despre proiectul Incubator ONG

Proiectul Verde Citadin

Proiectul “Verde Citadin” este dezvoltat și implementat de Asociația CSR Nest, în urma unei finanțări în valoare de 99.997 lei acordate prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România.

Fondurile vor fi folosite pentru realizarea a 2 grădini pedagogice amenajate pe două parcele de teren aparținând Colegiului Viaceslav Harnaj din București și Liceului Barbu Știrbey din Buftea. Proiectul, ce urmează a fi implementat în perioada octombrie 2021 – mai 2022, își mai propune și crearea unor elemente urbane de infrastructură verde – pereți verticali verzi pentru mascare container depozitare deșeuri și amenajarea unui gard viu din arbuști pentru împrejmuirea unui loc de joacă din București.

În contextul în care orașele se confruntă cu provocări majore de mediu (poluare, spații verzi insuficiente), proiectul „Verde Citadin” își propune să sprijine dezvoltarea de ecosisteme urbane și să fructifice potențialul mare și încă nefolosit al orașelor de a contribui la protejarea sau refacerea biodiversității.

Gândite ca bază de studiu pentru elevii din 2 unități școlare cu profil agro-alimentar, grădinile răspund nevoii de a recrea legătura dintre oameni și natură și de a sensibiliza tinerii privind problemele de mediu și hrană. În aceste grădini vor fi plantate fructe, legume și plante aromatice comestibile, iar ulterior vor găzdui ateliere de grădinărit, degustări, practici artistice sau descoperiri de floră și faună.

Pentru a respecta principiile economiei circulare, în grădini vor fi amplasate compostoare pentru colectarea deșeurilor biodegradabile (resturi vegetale generate în spațiile respective) și recipiente de colectare apă pluvială, pentru irigarea grădinilor.

Totodată, printre obiectivele proiectului „Verde Citadin” se numără creșterea gradului de responsabilizare civică a oamenilor, a implicării active a acestora în amenajarea, înfrumusețarea și păstrarea curățeniei spațiilor verzi din oraș precum și reducerea poluării mediului prin activități și demonstrații practice privind colectarea și compostarea deșeurilor biodegradabile generate în grădinile pedagogice.

„Verde Citadin” este o continuare a proiectului–pilot ”Laboratorul Verde Buftea” implementat în orașul Buftea (Ilfov) în perioada octombrie 2020 – mai 2021 tot cu finanțare obținută de la Fundația Comunitară București.

Citeste mai mult despre proiectul Verde Citadin

Proiectul Școala verde – Micii apărători ai Naturii

Proiectul Școala verde – Micii apărători ai Naturii este finanțat de Green Recycle și implementat de Asociația CSR Nest, cu sprijinul Asociației Preocupați de Viitor (APV) în județul Giurgiu. Proiectul își propune să formeze copiii din clasele 0-IV în sensul adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător și să cultive interesul acestora pentru protejarea naturii inclusiv prin colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării.  

Obiectivul proiectului este creșterea gradului de responsabilitate față de mediul înconjurător a 2.000 de elevi din ciclul primar din 8 școli din județul Giurgiu, prin implementarea unei soluții integrate – educație, infrastructură și mobilizare comunitară.

Activități

Proiectul este structurat pe 3 componente:

 1. Educație
 2. Asigurarea de infrastructură de colectare separată pe două fracții în școlile participante
 3. Dezvoltarea spiritul competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător

Componenta de educație presupune derularea de seminarii online care acoperă explicarea unor concepte precum mediu curat, responsabilitate față de mediu, cum să fim responsabili față de mediu și mai ales de ce precum și o serie de exerciții practice și interactive legate de colectarea separată a deșeurilor. De asemenea, proiectul va include și realizarea unei broșuri ilustrate cu informații despre cum pot copiii proteja mediul înconjurător prin colectarea separată a deșeurilor dar și prin gesturi mici și simple ce pot fi făcute în fiecare zi, dar care au un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. 

În ceea ce privește dotarea cu infrastructură, fiecare din cele 8 școli vor fi dotate cu infrastructură de interior de colectare separată a deșeurilor în vederea reciclării pe 2 fracții: hârtie/carton; PET/plastic + metal. În acest fel, copiii devin vectori de diseminare a informației și către familie.

Componenta de dezvoltare a spiritul competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător este asigurată prin lansarea, în cadrul seminariilor, a unei provocări pentru copiii participanți: aceea de a realiza din deșeuri reciclabile – hârtie, carton, PET, plastic, can/aluminiu, sticlă –o decorațiune pentru 1 Martie. Primele 5 decorațiuni alese din fiecare școală de un juriu format din profesori, vor fi expuse în cadrul unei expoziții într-un loc public din orașul Giurgiu, agreat de comun acord cu autoritățile locale. Expoziția va avea loc pe 1 Martie.

Calendarul proiectului:

Proiectul ȘCOALA VERDE – MICII APĂRĂTORI AI NATURII presupune 4 etape de desfășurare: 

 • Susținerea seminariilor online: 17 ianuarie – 28 februarie 2022
 • Concursul de realizare, din deșeuri reciclabile a decorațiunii dedicată zilei de 1 Martie (17 ianuarie – 14 februarie; 
 • Selectarea celor 5 decorațiuni / școală care vor face parte din expoziția organizată pe data de 1 Martie la Giurgiu – 15 februarie – 22 februarie 
 • Organizarea expoziției în orașul Giurgiu – 1 Martie 2021
 • Dotarea cu infrastructură de interior de colectare separată a deșeurilor: 17 ianuarie – 28 februarie

Adapost cu Energie

Adapost cu Energie este un program pilot dezvoltat de compania CEZ Vanzare si implementat cu sprijinul Asociatiei CSR Nest , prin intermediul caruia se acorda un grant in valoare de 39.000 RON pentru implementarea unui proiect care reduce riscurile asociate saraciei energetice in randul clientilor vulnerabili.

Pana pe 14 iunie, pot aplica ONG-uri nationale sau locale din domenii precum eradicarea locuirii precare, servicii sociale, locuire sociala si dezvoltare comunitara.

De 2 ani, CEZ Vanzare s-a alaturat proiectului european SocialWatt si impreuna lupta pentru a reduce fenomenul de saracie energetica. Prin competitia „Adapost cu Energie” CEZ Vanzare sustine, de asemenea, Obiectivul 7 de Dezvoltare Durabila ONU, „Energie curata si la preturi accesibile”, prin care deschide noi orizonturi catre solutii inteligente si mijloace alternative de energie.

Proiectele inscrise in competitie se vor plia pe una din urmatoarele directii strategice:

 • Eficienta energetica – inlocuire/achizitie aparatura/sisteme eficiente (Ex.: frigider, aragaz, masina de spalat, aer conditionat, boiler, pompe, centrala termica); anvelopare termica; renovare (reparatii acoperis, pereti, instalatie electrica), etc.;
 • Solutii SMART – achizitionare panouri fotovoltaice, termostate inteligente, etc.

Aflata la prima editie, competitia isi propune sa reduca saracia energetica, prin oferirea accesului la servicii moderne de energie in randul clientilor casnici ai CEZ Vanzare, din grupuri vulnerabile: varstnici, persoane cu dizabilitati, persoane din mediul rural, persoane singure, familii monoparentale si care locuiesc in locuinte individuale.

Participantii pot propune idei de proiecte pentru beneficiarii din cele 7 judete: Arges (Pitesti, Curtea de Arges, Campulung), Dolj (Craiova, Bechet, Filiasi, Bailesti), Gorj (Targu Jiu), Olt (Slatina, Corabia, Caracal), Valcea (Ramnicu Valcea, Horezu, Dragasani, Calimanesti), Mehedinti (Drobeta Turnu Severin, Orsova, Baia de Arama, Vanju Mare) si Teleorman (Alexandria, Videle, Rosiorii de Vede).

Azi pentru Maine in Comunitate

Proiectul Azi pentru Maine in Comunitate isi propune sa le ofere atat cetatenilor cat si ONG-urilor din regiunea de sud a Romaniei, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritatile locale si companii private pentru a conlucra in sectorul colectarii selective a deseurilor. Proiectul face parte din platforma de sustenabilitate Azi pentru Maine, care mai cuprinde proiectele Azi pentru Maine pe Plaja si Azi pentru Maine in Scoala.

Proiectul va fi implementat in 22 de comunitati din cadrul a 7 judete din partea de sud a Romaniei: Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Dolj, Calarasi, Ilfov si Municipiul Bucuresti, pe o perioada de 16 luni, incepand cu luna octombrie 2019.

Azi pentru Maine in Comunitate este un proiect dezvoltat si implementat de Asociatia CSR Nest, finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge.

Ce tinte ne propunem?

 • Sa ajungem la minimum 25.000 de persoane din cele 7 judete din sudul Romaniei si Municipiul Bucuresti, care vor intelege importanta colectarii selective a deseurilor;
 • Sa organizam 24 de intalniri si dezbateri cu actori relevanti (autoritati locale, organizatii relevante), cu scopul de a imbunatati colaborarea si interventia in domeniul colectarii selective a deseurilor;
 • Sa dezvoltam un set personalizat de instrumente care sa sprijine atat persoanele fizice cat si comunitatile locale in intelegerea si practicarea reciclarii si colectarii selective a deseurilor.

Ce rezultate vom avea?

 • Un ghid destinat cetatenilor, care va cuprinde legislatia nationala in domeniul colectarii selective precum si exemple de buna practica in domeniul colectarii selective;
 • Un plan de actiune rezultat in urma informatiilor obtinute in timpul sesiunilor de dezbatere;
 • Selectarea a 50 de cetateni sau organizatii (ONG-uri, membri ai comunitatii sau companii), care vor dezvolta un sistem de colectare selectiva, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului si sustinerea acestora atat financiara cat si prin consiliere/consultanta.

Azi pentru Maine pe Plaja

Azi pentru Maine pe Plaja este un proiect de educatie de mediu si colectare selectiva a deseurilor (plastic, PET, aluminiu, hartie, carton si sticla) pe 4 din cele mai aglomerate plaje de pe litoralul romanesc: Mamaia, Eforie (Nord si Sud), Venus si Saturn. Lungimea celor patru plaje este de aproximativ 17 kilometri. Romania are in prezent cel mai mic grad de reciclare din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2017. In plus, Marea Neagra este cea mai poluata mare din Europa, cu un nivel al deseurilor din plastic de doua ori mai mare decat in alte regiuni.

Scopul proiectului este de a creste gradul de responsabilitate fata de mediul inconjurator in randul turistilor de pe litoralul romanesc dar si in randul companiilor din turism din judetul Constanta, care desfasoara activitati comerciale pe cele patru plaje.

Proiectul este finanțat de The Coca-Cola Foundation.

Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numara:

 • In perioada iunie-august, cele patru plaje vor fi permanent ecologizate de catre o echipa formata din 50 de voluntari care vor colecta selectiv deseurile gasite aici;
 • Implementarea unei campanii de constientizare in randul a 50.000 de turisti care isi vor petrece vacanta pe cele patru plaje in intervalul iunie-august cu privire la importanta reciclarii si a unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator;
 • 50 de terase/restaurante/cafenele care isi desfasoara activitatea pe cele patru plaje vor fi informate despre colectarea selectiva a deseurilor, vor beneficia de custi amenajate special pentru colectarea selectiva si vor putea primi statutul de entitate responsabila fata de mediul inconjurator.

Azi pentru Maine in Scoala

Scopul proiectului “Azi pentru Maine in Scoala” este de a creste nivelul de intelegere a conceptului de zero waste si de colectare selectiva a deseurilor si reciclarea acestora in Romania. Proiectul include doua componente: una de educatie privind un comportament responsabil fata de mediul inconjurator in randul copiilor din clasele V-VIII din mediul urban si una de colectare selectiva a deseurilor de catre acestia. Proiectul este finanțat de The Coca-Cola Foundation.

In cadrul proiectului Z”Azi pentru Maine in Scoala” Romania ne propunem:

 • Sa ajungem la 25.000 de elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII) precum si la parintii si profesorii acestora din 15 scoli din mediul urban din 6 judete din regiunea de sud a Romaniei printr-o campanie de informare menita sa creasca nivelul de cunostinte al acestora privind conceptele de zero waste, reciclare si implicare civica in probleme de mediu;
 • Sa colectam din cele 15 scoli 90.000 kilograme de deseuri (plastic, PET, hartie, carton, can).

nONGuvernamental.org

Este un proiect editorial al Asociatiei CSR Nest. Initiat in anul 2011 de Asociatia Grupul de Educatie si Actiune pentru Cetatenie (GEAC), proiectul a fost preluat un an mai tarziu de Asociatia CSR Nest. De la momentul preluarii, site-ul a fost regandit ca o platforma de legatura intre ONG-uri si companii pe de o parte, si ca un instrument util pentru toti actorii implicati in domeniul social, pe de alta parte. nONGuguvernamental.org vine in completarea misiunii Asociatiei CSR Nest, concentrata in jurul ideii de a dezvolta proiecte de responsabilitate sociala de la zero, menite sa aduca un impact semnificativ in comunitati si sa raspunda unor nevoi reale ale acestora. Pentru mai multe detalii, va rugam vizitati www.nonguvernamental.org.

Noutati

Go to Top